Mangler du brukernavn/passord?
Send epost til web-redaktor@filatelist.no så sender vi det til deg.
Oppgi hvilken klubb du er medlem i, eller om du er direktemedlem.

Ikke medlem ennå? Bli medlem

Musikk og malerkunst

For den som interesserer seg for en videre forståelse av filateli-begrepet, presenteres her en fransk kjøpskvittering fra 1920. Det dreier seg om et cembalo (clavecin) med tilhørende krakk (tabouret), pris 3.000 franc pluss 6 franc i avgift. Den som kjøpte dette, var kunstmaler Alf Rolfsen. Hvis du ikke vet hvem dette var, så kan jeg fortelle at han var sønn av Nordahl Rolfsen, viden kjent for sin lesebok for folkeskolen (ja, det er jo en tid siden denne var i bruk, da). Også Alf var viden kjent i sin tid (han levde fra 1895 til 1979) og var ofte omtalt som en av de såkalte fresko-brødrene. En rekke offentlige bygninger, såvel som næringslivsbygninger, har fresker utført av ham.

En så dekorativ kvittering ser man ikke ofte, med avgiftsmerker og stempel, samt en vakker håndskrift. Denne har jeg rammet inn og hengt på veggen.

Hvordan den havnet i mitt eie? Jo, den fulgte med da jeg kjøpte en bunke brevkort, deriblant tre kort fra mor Rolfsen til sønnen Alf, som da befant seg i Paris, hvor han studerte maler­kunst i perioden 1919-20. På den tid var brevkort en svært så utbredt kommunikasjonsmåte, såvel privat som i næringslivet.

Det fremgår at Alf Rolfsen gjorde kjøpet på vegne av W. Mustad. Wilhelm Mustad (som tilhørte familien bak O. Mustad & Søn) var gift med Alfs søster Else. Om det var ment at noen av nevnte ektefeller skulle spille på instrumentet, vites ikke.

Av Tore Haga