Mangler du brukernavn/passord?
Send epost til web-redaktor@filatelist.no så sender vi det til deg.
Oppgi hvilken klubb du er medlem i, eller om du er direktemedlem.

Ikke medlem ennå? Bli medlem

Ernst Vollbehr

 

Ernst Vollbehr (1876-1960) er kanskje et ukjent navn for mange. Men det er all grunn til å merke seg navnet. Vollbehr var en tysk maler og illustratør som både under 1. og 2. verdenskrig malte landskapsmalerier, og krigsscener. Vollbehr var medlem av NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) – altså det som uformelt hadde betegnelsen Nazi-partiet. Det som for oss er interessant med Ernst Vollbehr, er at han også var i Nord-Norge under 2. verdenskrig og malte flere steder – bl.a. var han her i Tromsø. Nedenfor vises et flott maleri hvor maleren sannsynligvis har stått på Dramsvegen. Han har på sedvanlig vis tatt seg noen kunstneriske friheter og flyttet litt på kjente bygninger, men fått med seg vesentlige ting i byen som gymnaset, nord-sjeteen, fergekaia i Tromsdalen og selvsagt Tinden. Maleriet er fra 1942 – altså midt under krigen.

 

Baksiden av postkortet gir også interessant informasjon om Tromsø – sett med en tyskers øyne i 1942. Her kan vi lese følgende:

Gløtt av Tromsø og sundet med den 1240 m høye Tromsdalstinden. Det største handelsstedet i Nord med mange gamle trehus og tallrike fiskebåter i havnen.

 

Kortet er som vi ser utgitt i Berlin.

Det finnes god dokumentasjon på at Vollbehr også har malt fra andre steder i Nord-Norge under 2.verdenskrig – bl.a. fra Narvik-området og fra Bardu. Men det store spørsmålet er om det finnes andre malerier fra Tromsø enn dette ene - og som det ble laget postkort av. Det ville være flott hvis leserne av TFK-nytt kunne lete gjennom postkortsamlingene sine og komme frem med eventuelle andre malerier fra denne kjente og ukjente krigsmaleren.

Men hvem var han nå egentlig? Ernst Vollbehr var født i Kiel i 1876, og allerede som 16-åring begynte han i lære som dekorasjonsmaler på et teater. Senere studerte han ved kunstakademier både i Tyskland, Frankrike og Italia. Under 1. verdenskrig arbeidet han som krigsmaler ved fronten, og han malte og tegnet flere store slagscener, men allerede før krigen reiste han rundt i verden og malte. Han var ikke bare i Europa, det finnes malerier fra alle verdensdeler signert Ernst Vollbehr. Han ble kjent som landskapsmaler og krigsmaler, og han deltok også på kunstutstillinger i Tyskland med slike malerier. Vollbehr ble medlem av Nazi-partiet i 1933 etter personlig anbefaling fra Hitler selv. Hitler skal ha blitt begeistret for Vollbehrs arbeider, og fra dette tidspunktet malte Vollbehr for det meste på oppdrag fra Staten. I perioden fra midten av 30-tallet var han betraktet som en av de mest populære tyske kunstnerne.

 
Ernst Vollbehr var også forfatter, og han utga flere skrifter i form av illustrerte dagboknotater. Allerede så tidlig som i 1912 ga han ut slike notater etter en reise i Kamerun. Skriftene hans var populære og flere av dem kom i DDR på listen over anbefalt litteratur. Han forherliget nasjonalsosialismen, men tross dette finnes det et flott Tromsø-maleri fra hans hånd, men altså: finnes det flere?

Av Børre Amundsen