Frimerkets Dag 2022 i Hadeland Frimerkeklubb

Vi markerte dagen med stand ved Post i Butikk hos COOP Extra i Gran. Besøket kunne vært bedre, men så fristet ikke akkurat været ute til å ta en tur ut, det var typisk «innevær», eller «frimerkevær» som vi pleier å kalle det.

Hos Post i Butikk oppbevares også et eldre Gran-stempel som vi etter søknad fikk lov å beholde når postkontoret på Gran i sin tid ble lagt ned. Dette ble stilt inn på 01.10.2022, men det var naturlig nok dagens Frimerkets Dag-stempel som var mest etterspurt.

En ting vi reagerte på denne gangen er at Posten Norge på Frimerkets Dag bare utgir frimerker med verdensporto som enkeltmerker. Innenlandsportomerkene er kun i miniatyrark. Og disse får heller ikke Post i Butikk kjøpt etter hva vi har forstått. For de som kom med en vanlig konvolutt for å sende med et nytt frimerke og få konvolutten stemplet med dagens Frimerkets Dag-stempel, så kunne altså Post i Butikk bare tilby frimerker til kr 34,- per stk. Og ingen av konvoluttene var tiltenkt utlandet.

Siden Post i Butikk ikke får inn miniatyrarkene, så hadde vi fra Postens Frimerketjeneste kjøpt inn noen ekstra av disse ut over de vi trenger til våre førstedagsbrev. Men disse var det ingen stor etterspørsel etter. Grunnen er nok at Hadeland Frimerkeklubb i 2022 lager 20 førstedagsbrev til hver frimerkeutgivelse hvor konvoluttene er påtrykt «Førstedagsbrev – First Day Cover». Disse er i utgangspunktet reservert for klubbens medlemmer, men nå kun ett per medlem etter at vi oppdaget at noen kjøpte flere og la ut på GiBud.no for selv å tjene penger på disse. Vi har følgelig laget en «abonnementsliste». Og alle klubbmedlemmer som ønsker å kjøpe våre førstedagsbrev står på denne listen, så derfor trenger ingen medlemmer å møte opp på Frimerkets Dag for å sikre seg disse konvoluttene. Det er sikkert en medvirkende grunn til det litt labre besøket.

En ting til vi også reagerer litt på er størrelsen på miniatyrarkene. Posten Norge bruker litt større enn C6-konvolutter til sine førstedagsbrev, men denne konvoluttstørrelsen er ingen vanlig handelsvare. C5 blir alt for stort, så vi er følgelig avhengig av å bruke C6. Men på de konvoluttene vi har brukt tidligere i år med logoen vår over «Førstedagsbrev – First Day Cover» så ville miniatyrarkene delvis dekke logoen. Vi måtte følgelig få trykket opp nye konvolutter med logoen vår og «Førstedagsbrev – First Day Cover» ved siden av hverandre helt nede på konvolutten. Minstebestillingen var 500 stk., men prisen per konvolutt ble lavere om vi bestilte 1000 stk., så følgelig har vi nå konvolutter til førstedagsbrev i mange år framover.

Etter samtaler med de som stoppet ved standen vår så er nok frimerkesamlere en «utdøende rase». Men på grunn av førstedagsbrevene våre som i utgangspunktet kun selges til klubbmedlemmer, så har vi i Hadeland Frimerkeklubb fått en oppsving i antall medlemmer den siste tiden.

Standen ble bemannet av Åge Lindahl og Steinar Karlsen, Åge til høyre på bildet.