Av Henning Jarle Mathiassen

En av de største gleder for en frimerkesamler er å gjøre funn når man jakter på objekter til sin samling. Noe som man ikke har hørt om før eller sett. Noe som er sjeldent. Noe som er utrolig vakkert. Og kanskje billig?

Det er selvsagt mulig å komme over godbiter til en rimelig pris – det er fortsatt mulighetenes marked. Og jeg må innrømme at jeg er en av dem som hopper i taket når jeg ser noe uvanlig til salgs. Og jeg må også innrømme at jeg er en av dem som har blitt lurt til å kjøpe noe som glimret av gull – men som viste seg å være «gråstein i gullpapir». Det var en nedtur.

Å skrive om forfalskninger og manipuleringer innen filatelien er å balansere på en knivsegg. Det er viktig å informere om mulige fallgruver – samtidig som man ikke skal drive skremeselspropaganda overfor samlerne. Heldigvis finnes det måter å sikre seg på: Sunn skepsis når man skal kjøpe, godt kjennskap til samlerområdet og til det som kjennetegner ekte objekter, bruke samlere man kjenner for å få en mening evt gå til eksperter som kan ta riktige vurderinger. Det er dessverre ikke bare dyre objekter som forfalskes – men også vanlige frimerker og brev fra nyere tid. Det er ikke uvanlig at et frimerke som har en katalogverdi på 1 krone kan bli 100 ganger mer verdt på grunn av et sjeldent stempel – eller på grunn av et  lux stempel. Da er det viktig å gjøre en grundig sjekk på basale ting som om stempeltypen ble brukt i den aktuelle perioden, om frimerket ser ut til å være stemplet og ikke påført kopiert stempel osv. Husk at forfalskerne ofte ligger et hestehode foran mange eksperter og at ny teknologi gjør det meste mulig!

Jeg vil i tida framover  vise flere sider ved forfalskninger og manipuleringer innen filateliens verden – og dette vil derfor ikke bare gjelde Norge. Det het vel «folkeopplysning» i NRK før i tida, så la oss videreføre det begrepet. Og samtidig er dette et utrolig spennende område – ofte som en kriminalroman. Og dersom noen har en historie man ønsker å fortelle om lure og dårlige kjøp – så kom med dem!

Her er noen gamle artikler dere kan kose dere med:

https://www.aftenposten.no/norge/i/pQLJ1/Proff-frimerke-falskner-avslort

http://filatelist.no/media/3011/falsk_nft2009_2_skjerm.pdf

https://www.oa.no/nyheter/kjent-samler-siktet-for-frimerkesvindel/s/1-81-186843