EN BAUTA INNEN NORSK FILATELI HAR LAGT NED PINSETTEN SIN FOR GODT

Av Frantz-Caspar Moldenhauer

Det var med stor sorg at jeg på lørdag 20. juni mottok meldingen om at min gode venn og kollega Svein Arne Hansen hadde lagt ned pinsetten sin for godt etter et kort tids sykeleie.

Jeg ble kjent med Svein Arne, eller SA som alle kalte ham, på midten av 1970-tallet. På den tiden hadde han startet som frimerkehandler på heltid, og hadde sin lille butikk i Kirkeveien på Majorstua. Han var blant de første som ga ut egne trykte lister hvor han presenterte frimerker han hadde kjøpt inn for salg. Allerede på denne tiden reiste SA verden rundt på friidretts arrangementer, så butikken hans var ofte stengt. Men ryktene gikk fort om at han var på veg hjem, og da visste samlerne at han hadde vesken full av nyinnkjøpte varer fra handlere i USA og Europa, og det var ofte kø utenfor butikken hans for å være førstemann til å kjøpe av «godsakene» han brakte med seg hjem.

Det var vel ingen norsk frimerkesamler eller frimerkehandler som hadde et slikt verdensomspennende kontakt- og bekjentskapsnett som SA. Jeg har selv hatt gleden av å reise rundt med ham i over 40 år, og overalt vi kom på auksjoner, messer eller utstillinger var det folk som kjente ham. Hans utadvendte væremåte, og hans behagelige vesen gjorde sitt til at han alltid ble tatt godt imot uansett hvor i verden han kom. SA var en person som tok stor plass – men på en positiv måte. Ingen var i tvil når SA var i rommet. Han var aldri brautende, men han hadde en naturlig væremåte som gjorde at folk ble trukket mot ham. Og han øste gjerne ut av sine kunnskaper innen filatelien.

Hans lidenskaper som frimerkesamler var spredt over mange felt. Han begynte tidlig å interessere seg for post som var sendt til Norge før 1875. Her bygget han opp en fantastisk utstillings samling «Destination Norway 1840-1875» – en samling brev fra alle verdenshjørner både med og uten frimerker. Denne samlingen oppnådde flere internasjonale gullmedaljer og ble belønnet med  «Grand Prix» på Nordia 1999. Samlingen solgte jeg for ham på vår auksjon nr. 66 i 2007. SA hadde også en glødende interesse for stempler, og han bygget opp en omfattende samling en-rings og to-rings stempler på røde merker. Denne ble solgt i 2010, og han kastet seg da over å samle stempler på blå merker fra NK 1 til NK 54.  Norsk Luftpost har også vært et av områdene han har beskjeftiget seg med, og han og Finn Aune har de siste årene arbeidet mye med å gi ut en katalog over dette emnet. Boken er veldig nær ferdigstillelse, og kommer antagelig ut i løpet av høsten. Internasjonalt har SA høstet stor anerkjennelse for sin samling ballongpost «Ballon Monte». Her bygget han opp en samling om ballongen fra «La Ville d’Orleans» som falt ned på Lifjell i Seljord kommune i november 1870. Også dette skrives det i disse dager bok om. Denne forfattes av Halvor Kleppen, og ventes å komme på markedet i november i år.

Svein Arne var alltid opptatt av ærlighet og redelighet. Dette ser vi går igjen både blant frimerkesamlere og ikke minst innen hans andre store interesse – norsk og internasjonal fri idrett. Han ble oppriktig forbannet hvis han så handlere eller samlere som forsøkte å lure hverandre, og han var ikke redd for å si fra om urett når det dukket opp. Dette ser vi også i hans streben etter å gjøre fri idretten doping fri.

Selv har jeg utrolig mye å takke Svein Arne for. Han var alltid behjelpelig og stilte opp hvis man trengte hjelp. Da jeg selv ble operert for kreft i 2012, tok han seg fri fra alle andre arbeidsoppgaver og dro til Bergen sammen med Per Ness, og tok hånd om og passet på forretningen min i 10 dager mens jeg var på sykehuset. For ham var det en naturlig ting å stille opp og gjøre.

Svein Arne hadde ved sin bortgang også vervet som formann i Norsk Frimerkehandlerforening – et verv han har hatt i over 10 år.

Frimerkeverden blir aldri den samme igjen uten vår kjære Svein Arne. Han vil bli dypt savnet i lang tid fremover, og mine tanker går til hans nærmeste med kona Janne og de to flotte barnene hans Philip og Tine.

Jeg lyser fred over Svein Arne sitt minne.