Av Yngve H. Lundblad

Svært mange av oss har lest tegneserien om Lucky Luke, mannen som trakk raskere enn sin egen skygge. Figuren ble skapt av belgieren Maurice de Bevere i 1947, og under signaturen Morris.  Tegneserien kom ut både som striper i en rekke aviser og ukeblader, samt i egne tidsskrift.

Lucky Luke var en ensom cowboy som reiste rundt i ville vesten for godt over 100 år siden, sammen med sin trofaste hest Jolly Jumper og hunden Rattata. Jolly Jumper var verdens smarteste hest, kunne både spille sjakk og balansere på stram line. Jolly jumper dukket for første gang opp i historien Amazona som foregår i 1880. Den andre trofaste vennen hunden Rattata, som ikke er direkte klok, er kjent som verdens dummeste hund.

Brødrene Dalton forekommer i mange av historiene om Lucky Luke, Joe, William, Jack og Averell. De følger ikke direkte den smale sti, og det endrer alltid med at de blir arrestert. Brødrene går som oftest i stripete gensere som kan minne om fangedrakter, og de er i forskjellige høyder fra den minste som er på høyde med en dverg, til en som er svært lang. Brødrene er nok ikke verdens smarteste forbrytere.

Ellers så vrimler det av gullgravere, kortspillere, jernbanebyggere, nybyggere, ridende politi og en og annen elvebåt.

Lucky Luke er singel, spiller gitar, ruller sin egen røyk, selv om sigaretten ble kuttet for noen år siden. Hver serie endrer med at vår helt Lucky Luke rir inn i solnedgangen.

Det finnes en del frimerker, hefter, stempler og helsaker med motiv av Lucky Luke, men i knappeste laget til å lage en en-rammers samling.