Av Jon Klemetsen

Dog aller først; Hvorfor sier vi Kjø.. og danskene Kø..? Ærverdige KPK ble grunnlagt i 1887 og da med navnet Kjøbenhavns Philatelist Klub. Poststempler med Kjøbenhavn var i bruk til ganske langt inn på 1900-tallet. Når jeg spør mine danske ikke frimerkesamlende venner om dette er svaret alltid «Hvadfornoget», noen av dere som vet?

Hvorfor en absolutt favoritt?

Av de nordiske hovedstedene har jeg besøkt alle med unntak av Reykjavik. Stockholm flere ganger og Helsinki noen ganger. På hver sin side av Østersjøen framstår de som majestetiske, men med en duft av fordums storhet. Under overflaten er det ikke så mye sjel selv om de begge byr på mange flotte opplevelser innen både arkitektur og kunst.

København har endelig nok av fordums storhet, men i tillegg også sjel. Fra slutten av sekstitallet og til idag har jeg vært en hyppig gjest her med rikelig anledning til å oppdage og nyte sjelen til alle døgnets tider. Litt hjelp og guiding fikk jeg spesielt på syttitallet hvor jeg i jobbsammenheng var der mellom 10 og 15 ganger årlig. Den gang var jeg ung oppdragsgiver for en stor utbygging i Bergen og ble godt ivaretatt av den københavnske oppdragstakeren. Ivaretatt ikke ved smøring og bestikkelser, men i første omgang ved å bli introdusert til mangfoldet av lune og også de mer vovede steder rundt Istedgade. Det var en helt annen og spennende verden enn det jeg kjente i gamlelandet. For meg er København en blanding av det kontinentale og nordiske som Norden ellers mangler. Ennå er det slik at når flyet forlater norskekysten senker skuldrene seg og nytelsen tar over. Det å bli fristilt fra det ennå lett puritanske og på godt og vondt nyrike hjemlandet er en lise for sjelen.

 Byen

 Den er så mye mer enn Strøget, Nyhavn og Tivoli hvor det gås og sittes i kø med høye priser på det aller meste. Noen hundre meter vekk er situasjonen helt annerledes. Om S-tog, Metro eller buss benyttes er mulighetene enda større; Østerport, Frederiksberg og Nørreport er noen hyggelige bydeler med parker, lune steder og mye annet. Klampenborg med Bakken er verdt et besøk som alternativ til Tivoli. For å finne byens sjel er apostlenes hester eller sykkel sterkt å anbefale. Da snubler man fort over spor etter vår felles historie, «firehundreårsnatten» og kultur i vid forstand.

 Omegnen

 Sjælland er mye mer enn København. Nordover er det mange herregårder og slott som viser hvor rikt landet en gang var, ikke minst med edle metaller og annet fra lydriket Norge. Roskilde, hvor Nordia fant sted for noen år siden, er vel verdt et besøk utenom festivaltiden. Tar man kystbanen nordover fra København og går av i Humlebæk er stedet å besøke Louisiana, et av Nordens beste kunstmuseer. I Helsingør litt lenger nord med ferge til Helsingborg må man ennå manøvrere i horder av svensker med trillebager fulle av billig øl og andre alkoholdige drikkevarer. Ikke uten grunn var det lenge en husgavl der med påskriften:

«Gør dagens gode gerning, følg en Svensker til færgen».

Mot Kattegat enda lenger nord er de eksklusive sommerbyene Hornbæk, Gilleleje og Tisvildeleje, Danmarks svar på Hvasser og Blindleia. En hyggeligere by er Liseleje som er nesten kjemisk fri for tyskere og andre sommerinnvandrere og mer for de som ikke er så pengestinne. Dog er muligheten for å treffe på Per Egil Hegge eller undertegnede hos bakeren om morgenen tilstede.

Menneskene

I motsetning til andre hovedstadsbeboere er, med enkelte unntak, københavnerne ikke spesielt oppblåste overfor provinsen. Riktignok er århusianerne ennå mottakere av lett sjikanøs omtale og noen kaller oss av og til «fjellaber». Om vi på en pen og hyggelig måte, ikke lett brautende på en nyrik måte, nevner at vi er norske etter å ha blitt tilsnakket på «dansvensk», er de fleste imøtekommende og gir gode tips om «hva og hvor». Dansker er svært gode på å hygge seg og tar ikke alle råd om fornuftig kosthold og denslags alvorlig og bokstavelig. De er også mer åpne for verden utenfor enn oss andre.

Mat og drikke

København er en av verdens mest spennende gourmetbyer med Noma som spydspiss. Det er for de spesielt interesserte. For de fleste av oss er danske smørrebrød hvor brødet er knapt synlig det pæredanske som vi nyter med en kold Hof og en lille en. En frokosttallerken er heller ikke å forakte med de samme følgesvennene. Middagsretter med fleskesteg, mosand, flyndrefilet eller annet går også an. Det samme gjelder oster som «Gammel Ole» og Sorte Sara. Å handle hos danske slaktere er en sann fryd. En «Gammel Dansk» gjør alltid godt før, under eller etter dagens dont. Bare for å nevne noe. Ennå lever mange tradisjonelle vertshus og kroer, det er bare å ta for seg.

Men hva med frimerker og filateli?

 Danmark samler jeg kun som en utvidet katalogsamling og kan derfor sjenerende lite, dog noe, om de to-fargede, karaveller i bok- og ståltrykk og alt det andre filatelistisk interessante.