“Vær varsom” plakaten gjelder også filateli og frimerkesamleri

Av Henning Jarle Mathiassen

Leder av Ekspertutvalget i Norsk Filatelistforbund

Det er en kjent sak at vår verden er full av folk som ikke vil oss vel. Dette gjelder på mange områder i dagliglivet, og i dag må vi også gardere oss mot kjeltringer som bruker det digitale nettet som våpen mot oss. Jeg regner med at de aller fleste har erfaringer med eposter – som ser tilforlatelige ut – gjerne fra kjente forretningsaktører eller fra offentlige myndigheter – som kan lede oss ut i et skikkelig uføre om vi trykker på lenker og annet i eposten. Og når du blir bedt om personlige opplysninger via epost – så er det på tide å trykke på bremsen.

Jeg regner med at du som leser dette kjenner deg igjen og sier til deg selv: Nei, jeg lar meg ikke narre! «Vær varsom plakaten» står tydelig framme på veggen.

I disse Corona-tider blomstrer vår kjære hobby igjen, og det er nok ikke fritt for at mange går til innkjøp av fristende objekter i nettbutikker eller nettauksjoner. Det er virkelig gullalder for denne typen business, og utbudet er stort og voksende. Det er da jeg vil spørre deg: Har du framme «vær varsom» plakaten når du kjøper frimerker? Eller regner du med at de som selger er garantister for ekte vare? Heldigvis er norske handlere både ærlige og varsomme når det gjelder salg over disk eller via nettbutikk. Men det er ingen garanti for at det du kjøper er det du forventer. Du er tjent med å gjøre egne undersøkelser og bruke egne kunnskaper når du legger mye penger i innkjøp. Om det så skulle vise seg at det ble et kjøp basert på feil forutsetninger, så kan du sikkert få tatt det opp med handleren og få pengene tilbake .

Verre er det med nettauksjoner. Det finnes flere nettauksjoner i Norge og i Skandinavia som har et utbud av norske frimerker og brev. Dette er et marked med stor omsetning og i hovedsak blir objekter lagt inn basert på selgers beskrivelser. Og er disse beskrivelsene feil, så sitter kjøperen ofte igjen med skjegget i postkassa. Som leder av Ekspertutvalget i Norsk Filatelistforbund hender det at jeg blir kontaktet om misligheter på nettauksjoner, og dessverre kommer dette litt for sent til at man kan få stoppet salget av manipulerte objekter. Det kan være alt fra forfalskninger av klassiske frimerker og brev – til manipulerte moderne objekter med LUX-stempler. Det er trist at dette uvesenet fortsetter å eksistere, og det er viktig å få luket vekk kriminelle aktører så raskt som mulig. Noen ganger viser det seg at selger faktisk var i god tro og ordner opp i etterkant – men det er unntaksvis.

Bruken av nettauksjoner som virkemiddel for svindel, er i fokus for Ekspertutvalget, Vi har derfor bedt Samler-Norge om informasjon om svindel eller svindelforsøk slik at vi kan gå rett på de ansvarlige for nettauksjonene. Dette er ikke noe lett arbeid, men vi er i gang og vil følge opp så langt det er mulig. Og til de ansvarlige i norske auksjonshus / nettauksjoner: Dersom det blir dokumentert at forfalsket materiale selges/beskrivelser av objekter er villedende eller bevisst feil – og at det ikke reageres etter at vi i Ekspertutvalget har tatt kontakt, så vil siste utvei være at vi trekker fram «vær varsom» plakaten med informasjon til samlerne. Alle er tjent med at det ryddes opp og at uærlige selgere lukes ut av markedet.

En kronikk bør jo avsluttes positivt – og det jeg har beskrevet er heldigvis unntaket som bekrefter regelen om et friskt og aktivt samlermarked basert på tillit og ærlighet.