Av Yngve H. Lundblad

Europa etter andre verdenskrig, verdensdelen er sterkt preget av krigen, verdensdelen er i ferd med å bli bygget opp igjen, produksjon er i ferd med å ta seg opp, også bilproduksjon kom i gang igjen. De franske myndigheter ønsker en fransk produsert beil, en bil som de fleste innbyggere i Frankrike har råd til. Den franske bilprodusenten Renault er en av bilfabrikkene som begynner å planlegge en slik bil. En bil inspirert av VW bobla.

Renault 4 CV ble presentert i Paris i 1946, et nytt konsept. Produksjon av Renault startet i 1946 og bilen ble produsert fram til 1961. Det ble den første franske bilen som ble produsert i over en million eksemplarer, totalt ble det produsert 1.105.547 eksemplarer.  Bilen ble svært godt mottatt, den gikk under klengenavnet «La motte de beuvre», som fritt oversatt blir «smørklumpen». Navnet kom fra bilens form og at de første bilene ble produsert i en sand gul farge.

Bilen ble kun laget som en 4 dørs seden, med en 3 trinns manuell girkasse. Renault 4 CV var 3,6 meter lang, 1,4 meter bred, 1,47 meter høy, veide 620 kilo og hadde en motor på 17 hestekrefter. Bilen ble også produsert på lisens i Japan.