Epost: nf@filatelist.no

I

Tlf.  +47 96 04 33 27

I

Norsk Filatelistforbund, Postboks 2700 St Hanshaugen, 0131 Oslo

 

Skanning av samlinger for presentasjon på Filatelist.no

Vi ønsker nå å utvide forbundets WEB sider med skanninger av samlinger fra medlemmene. Her ønsker vi ikke bare topp utstillingssamlinger men også «vanlige» samlinger fra medlemmene.

 

Dette er en plass der vi skal visse bredden og samler gleden i hobbyen samtidig som vi ønsker å motivere samlere på alle nivåer til jobbe med sin egen samling. For å gjøre dette enkelt å presentere sin samling har her oppsummert noen punkter som er viktige.

Krav til utstyr:

Til å skanne en samling trenger man en enkel dokument skanner. Det beste er selvfølgelig en «flatbed» fotoskanner, men dette er ikke nødvendig for å få et akseptabelt resultat. Tidligere var dette kostbart spesialutstyr men nå er prisen blitt mye lavere og det er bla. kommet noen type kombinerte skanner, skriver og kopimaskin løsninger som er fult brukbare.  Når man kjøper en slik enhet vil det som regel følge med programvare og denne er normalt god nok til denne jobben. 

Filformat og oppløsning:

Når du skal skanne er det noen valg du må gjøre slik at du får ønsket resultat. Her er en liste over de hoved valgene:

  • Filformat : JPEG eller JPG
  • Velg farge skann
  • Oppløsning
    • 150 DPI –Brukes til å skanne sider fra en bok eller lignende absolutt minimum for å vise en samling (et albumark blir ca. 250kB)
    • 300 DPI – Anbefales til å skanne et frimerke album. ( et albumark blir ca. 800Kb)
    • 600 DPI – Brukes til samlinger der det er viktig å kunne zoome inn å se detaljer i trykking/stempel osv. (et albumark blir ca. 2.600kB)
    • 1200 DPI og høyere – Brukes til å vise ekstreme detaljer på et enkelt merke. Dette er et format som krever dyrt spesialutstyr og stor grad av presisjon under selve skanningen så dette er ikke egnet til å skanne en hel samling.

Når du går opp i antall DPI går alt mye tregere under selve skanningen og når man skal se på samlingen senere så har bør man vurdere hvilken oppløsning man faktisk trenger. 

Valg av filnavn:

For det første lag en fil pr. side i albumet. Lag en konsistent struktur på filnavnene etter følgende struktur.

 «Samlingnavn»_side_nn.JPG

 

Eksempel:

Norge4blokk_side01.JPG

Norge4blokk_side02.JPG

….

Norge4blokk_side57.JPG

 

Informasjon om samlingen:

For å kunne legge ut en samling trenger vi litt informasjon om samlingen. Her trenger vi ikke en lang beskrivelse men som et minimum trenger vi følgende:

Kort beskrivelse av samling: (Noen korte setninger er nok)

Eier: (her forholder vi oss til eier når samlingen ble skannet)

Antall sider:

Skannet: dato samlingen ble skannet.