Mangler du brukernavn/passord?
Send epost til web-redaktor@filatelist.no så sender vi det til deg.
Oppgi hvilken klubb du er medlem i, eller om du er direktemedlem.

Ikke medlem ennå? Bli medlem

Kjøpe frimerker i utlandet? Da må du vite dette!

Fra 1. april er det innført nye regler om netthandel - og nå skal det betales MVA fra første krone av kjøpet. Og netthandlerne kan melde seg inn i et register (VOEC) for forenklet MVA-innkreving. Det vil si at når du betaler for en MVA-pliktig vare. så legges avgiften for denne til den prisen du betaler. Og i etterkant sender nettbutikken (som er VOEC-registrert) pengene til Skatteetaten i Norge.

Dette høres jo greit ut - men for oss frimerkesamlere er det absolutt ikke greit. Utgangpunktet er at omsetning av frimerker til samlere i hovedsak er unntatt fra MVA-plikt. Ebay har for eksempel innført et system (knyttet til PayPal) hvor absolutt alle kjøpte auksjionsobjekter får 25 % på toppen av fakturaen (om de skal sendes til Norge). Også frimerker. Og dette er nok bare toppen av isfjellet. Vi må regne med at flere større utenlandske aktører gjør det samme. Men det er jo å håpe på at de auksjonsfirmaene og frimerkehandlerne som melder seg inn i VOEC-registeret vet at frimerker er unntatt MVA og ikke krever dette påslaget. I motsatt fall blir det tungt å handle i utlandet - på toppen av en svak norsk kronekurs.

På forespørsel svarte Ebay dette:

"To address your concern quickly, the Norwegian Tax Administration is introducing a simplified VAT regime for sellers and intermediaries. If you were charged with the category you mentioned, please understand that it is your government who mandated this and the calculation is coming from your government."

Dette er ikke riktig. Det er bedriften som har meldt seg inn i VOEC-registeret som har ansvaret for IKKE å kreve inn avgift dersom varen ikke er MVA-pliktig! Og de plikter å undersøke dette om de får henvendelser.

Se forøvrig hva Tolletaten skriver:

Feil oppkreving av merverdiavgift

Hvis du mener at den utenlandske nettbutikken eller e-markedsplassen som er registret i VOEC-ordningen har krevd opp feil mva-beløp eller har krevd opp mva på en vare du mener skal være mva-fri, må du henvende deg dit. De skal rette opp feil i sin rapportering til Skatteetaten og må avklare dette direkte med Skatteetaten. De er også ansvarlige for å refundere det som er urettmessig innkrevd. Hvis du vil hjelpe nettbutikken med informasjon, kan du henvise til sell-charge-and-ship-to-norway---guidelines-for-online-stores-and-marketplaces.pdfSkatteetatens guide book for VOEC ordningen

Så dersom du kjøper frimerker i utlandet og får en faktura med MVA.påplussing - så vær rask med å påpeke feilen, Det kan nok hende at aktører som Ebay ikke klarer å snu seg kjapt, men da er det bare å kjøre over dem med meldinger!