Epost: nf@filatelist.no

I

Tlf.  +47 96 04 33 27

I

Norsk Filatelistforbund, Postboks 2700 St Hanshaugen, 0131 Oslo

 

Er digitalt medlemskap i Norsk filatelistforbund veien å gå?

Av Henning J. Mathiassen

Mange organiserte filatelister i Norge venter med lengsel på neste nummer av tidsskriftet NFT. I postkassa. Det virker som om NFT holder stand i denne digitaliserte verden. Det er altså fortsatt mulig for oss å få nyheter og artikler på «gamlemåten». Men hvor lange ?

Smarttelefoner. Ipader og PCer/Macer er i dag mottakere av mesteparten av nyheter og informasjon. Det er fortsatt mulig å lese papiraviser og blader, men dette koster mer enn å bruke et digitalt nyhetsmedium. Faglitteratur og blader tilbys i dag digitalt. Dette er den nye hverdagen – om men liker det eller ikke!

Hva er det som presser oss over til digitale medier: Stikkord her er ØKONOMI. TILGJENGELIGHET og TJENESTER. Det koster «skjorta» å trykke på papir og det er heller ikke billig å sende i posten. Og dyrere blir det!

Det som er sikkert er at man kan ikke bli sittende i sin analoge hverdag uten å ta hensyn til det som skjer i samfunnet ellers. Det kan heller ikke Norsk Filatelistforbund.

En digital hverdag for frimerkesamlerne og filatelistene i regi av NF vil kunne by på både nye/bedre tjenester. Og muligheten til å kutte kostnader både for det enkelte medlem og NF ligger også der.

«Klikk og les», «klikk og hent», «klikk og bestill», «klikk og betal» , «klikk og delta på digitalt møte» er noe vi vil kunne møte.

Er dette noe som alle vil kunne ha et forhold til? Dessverre må svaret bli NEI. De aller fleste av klubbenes medlemmer har nok fulgt med på hva som skjer rundt dem og kan bruke nettet på en grei måte. Men ettersom de fleste er over – og godt over – normal pensjonsalder,  så står vi overfor en utfordring med å ivareta de som i dag fortsatt i stor grad lever i en analog verden, og som kanskje må ha hjelp til å leve opp til nye, digitale krav. For dem er det papirblader – og aviser, telefon og sosiale sammenkomster med frimerkevenner som gjelder.

Hvordan skal NF forholde seg til dette?

Det må selvsagt ligge en strategi å digitalisere tjenestene i bunnen. Men det vanskelige er jo selvsagt å tilfredsstille alle i en slik prosess. Når det gjelder NFT, så virker det som om man i første omgang må gå for en «ja takk, begge deler» strategi. Det må ligge en økonomisk gevinst i å gå over til å lese NFT digitalt som også medlemmene kan dra nytte av. Og de som da evt velger å beholde papirbladet må betale det – som det koster. Her ligger det også en risiko for medlemsavskalling og dette må NF vurdere og ta stilling til. Det kan selvsagt veies opp mot flere og bedre medlemstjenester som tilbys.

Svenskene innfører nå noe som heter «digitalt medlemskap» som gir tilgang til forbundsbladet digitalt. Og beholder muligheten for å fortsette som før (med papirbladet). Det digitale medlemskapet koster da SEK 200 mindre enn det vanlige.